top of page

Anna Banerjee: ❝Marvel Filmleri Devlet Propagandasıdır❞ | Çeviri

Bu içerikte yer alan yazı, Anna Banerjee'nin The Daily Iowan için kaleme aldığı makalenin çevirisidir.

Steve Rogers, diğer adıyla Captain America, tam bir komşu çocuğu. Amerika'nın vücut bulmuş hali: sarışın, güçlü ve yardımsever. Kızını baloya davet etmesinden mutlu olacağınız türde bir adam. Etrafındaki herkesi önemser ve onları korumak için hayatını feda etmeyi göze alır.

O aynı zamanda devletin bir silahı. Hem Marvel evreninde, hem dışında.

Propaganda filmleri, genel olarak uzak ve yoksul ülkeler ile ilişkilendirilir, Sovyet Rusya gibi kulağa 'korkunç' gelen, tiran hükümetler tarafından yaptırılır. Fakat bu işlerin Amerika'da fonlandığına dair çok uzun bir tarih mevcut. Bu durum elbette şaşırtıcı gelmemeli, her hükümet ulusuna moral ve değer satmak için propagandayı yaratır. Fakat, Amerika'yı çok güçlü bir şekilde özgürlük ve demokrasi fikriyle bağdaştırdığımızdan dolayı, hükümet ve politik güçlerin kitle iletişim araçları üzerinde çok güçlü ellerinin olduğunu kabul etmek genellikle zor, bu nedenle çok memnun bir şekilde eğleniyor ve yüz binlerin içine düşüyoruz.

Pentagon'un ticari filmleri fonlandığını biliniyor. 'Top Gun', 'Air Force One' gibi filmlerden veya 'Karate Kid II' gibi daha şaşırtıcı örneklerden görüldüğü ve Marshall Üniversitesi iletişim fakültesi profesörü Stephen Underhill'in aktardığına göre, Pentagon yüzlerce filmi belirli noktalardan fonladı. Bunlara tüm Captain America ve Iron Man filmleri de dahil. Finansal ortaklıklar, filmlerde verilecek pozitif mesajlar karşılığında sunulacak ekipman erişimi gibi anlaşmalar ile çok basit olabilir. Keza 'Captain America' gibi tamamen vatanseverlik ve sadakat üzerine kurulu filmlerden bu anlaşılabilir.

Marvel filmlerini finansal olarak desteklemek, insanları devletin kuklası haline getirmez fakat bu, filmleri izlerken aklımızda bulundurmamız gereken bir nokta. Avengers: Endgame, geçtiğimiz hafta çıkış yaptı ve $1.2 milyar dolar gibi etkileyici bir rakama ulaştı. Marvel websitesine göre, Marvel Sinematik Evreni'ndeki 22 film $19.9 milyar dolar hasılat elde etti. Bu seriye, herhangi bir medya aracından daha fazla para harcadık.

Devlet propagandası, her zaman beklediğimiz gibi görünmez. Bunlar ucuz bir vatansevercilik ve gösteri değil. Bazen propaganda, gökyüzünde uçan, suçlular ve galaksiler arası uzaylılarla savaşan taytlı bir adama benzeyebilir.

Devlet fonlu filmler ve diziler, kültürel bilincimizi dolduruyor. 'Brooklyn Nine-Nine' ve 'Parks and Recreation' gibi komedi dizileri, kendi sosyal politikalarında ilerici oldukları için övülseler dahi, hükümet ve polis zihniyetini besliyor. Pentagon, hangi filmin finanse edilip edilmeyeceğine karar vermek için açık bir şekilde senaryoları okutuyor, ki bu senaryoların Amerikan hükümeti ve onun çeşitli projeleri için ne kadar destekleyici olduğuna bağlı.

Marvel Sinematik Evreni gibi filmlere ve dizilere, içeriklerinden neleri aldığımızı ve içselleştirdiğimizi eleştirel bir şekilde incelemeden, zamanımızın ve enerjimizin çoğunu harcıyoruz. Film teorisyenleri, Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği) gibi uzun etkileri olan filmlerin ve seri katillere duyduğumuz hayranlığın, gerçek şiddete yönelik - Irak'taki emperyal vahşet gibi - benzer bir dikkat dağıtıcı niteliğinde olduğu ilişkilendirmesine sahip. Benzer bir şekilde, ifade ettikleri hiç düşünülmeden Marvel Sinematik Evreni'ne yönelik yapılan kültürel ilahlaştırma, gözlerimizi yurt dışında ve içinde şiddete kapatıyor.

Marvel filmlerinden keyif almak, doğal olarak yanlış değil. Ancak bu, endişe verici bir kültürel bir fenomen. İzleyiciler ve tüketiciler hakkında bilgi sahibi olmak, özellikle dijital çağda kritik bir hale geliyor ve en sevdiğiniz filmlerin nasıl yaratıldığını bilmek, bunun önemli bir parçası.












Comments


bottom of page