Image Comics karşısında, her geçen yıl güç kaybeden ana akım çizgi roman piyasası bir süredir Eisner Ödülleri’nde oldukça sessizdi. Marvel 2000’lerin sonuna sokak seviyesi kahramanları ile damga vurmuştu ancak bu durum Image Comics’in yükselişine engel olamadı. Markanın son ödülü ise 2016 yılında Jason Aaron’a gelmişti.
DC Comics’te ise durum daha vahimdi. 90’lara damga vuran şirket için yazarlık ödülleri Sandman ve Vertigo markalarına bağlı hale gelmişti. 2009 yılında Bill Willingham’ın Fables, House of Mystery ile kazandığı ‘Yılın Yazarı’ ödülüyle DC Comics, uzun süre bir sessizliğe daldı. Ta ki geçtiğimiz San Diego Comic Con’da düzenlenen Eisner Ödülleri’ne kadar.
Eisner Ödülleri, bu yıl bazı sürprizler barındırdı. Bunlardan biri ‘Yılın Yazarı Ödülü’nün Tom King ve Marjorie Liu ikilisi arasında paylaşılmasıydı.
Ödülü kazanan ilk kadın yazar olan Liu, eseri Monstress ile neredeyse aday olduğu her ödülü kazandı aynı zamanda. King ise yazdığı eserlerin tamamı, ana akım DC Comics’e ait olmasıyla 1989 yılında The Killing Joke ile ödüle ulaşan Alan Moore’dan sonra bir ilki başardı. Peki güzide yazarımız, CIA İstihbarat Yazarlığı’ndan ayrıldıktan sonra geç yaşta atıldığı yazarlık kariyerinde bu büyük sıçramayı nasıl başardı?
A Once Crowded Sky (2012) grafik romanı ile yazarlık kariyerine başlayan King, bu romanla bilim kurgu ve süper kahraman piyasasına nasıl bir soluk getireceğinin ipuçlarını bize sundu. Pek çok ödül kazandığı bu romanın ardından daha önce temaslarının bulunduğu ana akım çizgi roman piyasasına ilk adımını attı.
Grayson serisi için yazarlık masasına oturan King’e seri boyunca Tim Seeley eşlik etti. Batman’den hatırlayacağınız Mikel Janin ile de ilk kez Grayson’da tanıştı. Dick Grayson’ın kahraman kimliğini (Nightwing) bırakarak Ajan 37 ismiyle gizli ajanlık yaptığı seri boyunca yazar, CIA’den gelen tecrübelerini etkileyici bir şekilde yansıttı ve Dick Grayson’a yeni bir soluk getirdi. Aynı zamanda dönemin hikayelerinden ‘Robin War’ın baş yazarıydı King.
Bir yıl sonra Omega Men klasik serisi karşımıza Tom King yazarlığında yepyeni bir bakış açısı ile DC You döneminde duyuruldu.
Kyle Rayner’ın White Lantern’a dönüşümü sonrası DC evreninin daha önce hiç görmediğimiz diyarlarında geçirdiği macerayı ele alan Omega Men, dönemin kendine has ve etkileyici serilerinden biri olsa da DC Comics’in New 52 ile içinde bulunduğu şartlar ve çizer ekibinin vasat bir iş ortaya koyması nedeniyle değer görmedi.
SDCC 2015’te Vertigo yeni bir seri duyurdu. The Sheriff of Baghdad olarak duyurulan serinin kadrosu bu yıl Mister Miracle ile bireysel ödüllerini kazanan harika ikili Tom King ve Mitch Gerads’a emanet edildi. King’in CIA ile geçirdiği Irak tecrübesini aynen yansıttığı mini bir seriydi ve King’in çizgi roman piyasasında yükselişinin önünü açtı. Serinin yayınlanmadan önce ismi değişti ve The Sheriff of Babylon olarak yayınlandı.
The Vision: Marvel’ın Son Büyük Olayı
All-New, All-Different etiketiyle okuyucularını elinde tutmayı amaçlayan Marvel’ın Avengers’ın arka planda kalan elemanlarından Vision’a kendi serisini vermesi bile oldukça şaşkınlığa uğratan bir durum iken serinin yazarı DC’de farklı mini serilerde rüştünü kanıtlayan Tom King olarak açıklanmıştı. Vision’ı tamamiyle bir aile hikayesi olarak kurgulayan King, bu robot aileyi diyaloglarıyla yeri geldiğinde beklenmeyecek şekilde duygusal bir şekilde işledi. Vision ile ailesinin oldukça derin hikayesi ve Gabriel Hernández Walta’nın kusursuz sanatıyla seri, 2017 yılında Eisner Ödülleri’nde ‘En İyi Kısa Seri’ ödülünü kazandı.
Bu süreç içerisinde DC ile çalışmayı sürdüren King, Darkseid War hikayesine yazdığı “Will You Be My God?” isimli Green Lantern tek atışlık sayısıyla Lantern külliyatının en iyi sevilen hikayelerinden birini yazdı.
DC Rebirth ve King’in Batman Macerasının Başlangıcı
Rebirth’ün ayak sesleri 2016 yılı boyunca kulağımızda oldukça yankılandı. Wondercon duyurusunda sahneye Geoff Johns’un ardından ilk olarak Tom King, ‘yeni Batman yazarı’ sıfatıyla geldi. Scott Snyder’ın beğenilen döneminin ardından, bu dev başlığı King üstlenecekti. King’in ilk uzun serisi, kısa serileri kadar büyüleyici olabilecek miydi?
Tom King’in Rebirth macerası okurlarla arası çok sıcak olmadan başladı. ‘I am Gotham’ oldukça derin bir hikayeydi ancak Batman’e bakış açısı farklıydı. Okuyucuların Batman okurken beklediklerine karşılık vermiyordu. En azından, ön yargılar bu şekildeydi. Tom King ise seri boyunca çizgisini bozmadı. Batman ve Gotham’a daha önce bakılmamış bir perspektifle baktı. Batman’i duyguları olan bir insan olarak yansıttı. Batman seri boyunca ”Bunca yolun sonunda mutlu olabilir miyim?” diye sordu kendine. Batman’in mutlu olma çabası zaten okurları ikiye bölen ana olay oldu. Okuduğumuz her hikayenin sonunda yılların katılaştırdığı o adamın farklı bir yönünü gördük. Mentör olarak, baba olarak, şehrinin koruyucusu olarak ve aşık bir adam olarak izledik. En azından olma çabasını. Tom King’in amacı hikayelerinde hep aynıydı. Kısa veya uzun seriler fark etmeksizin karakterlere görülmemiş bir perspektifle yaklaşmak. Tüm zamanların en bilinen kahramanına bile bu bakışı aynen uyguladı, başarılı da oldu.
Eleştirmenlerden geçer notu alan seri, okuyucu kitlesini ise ikiye böldü. Kimi Batman’in kökenine ihanet edildiğini düşünürken kimi ise Batman’in özünün hakkının verildiğini düşünüyordu.
2016 Eisner Ödülleri’nde King, sadece The Vision ile ödülün sahibi olmadı. Batman Annual 1 ”En İyi Tek Atışlık Hikaye” ödülünü ve aynı zamanda King, ilk kez düzenlenen Ringo Çizgi Roman Ödülleri’nde ”Yılın Yazarı” ödülünü de evine götürmeyi başarmıştı.
2017-2018: Tom King Yılı
Jack Kirby’nin New Gods’ını elbet duymuşsunuzdur. Kimilerine göre çizgi roman efsane yazar/çizerin en büyük armağanı. Eğer New Gods’a dair ufacık bir bilginiz varsa, Mister Miracle’ı tanıyacaksınızdır. DC evreninin en özel karakterlerinden biri olan Scott Free’nin uzun zaman sonra kendi serisine kavuşması ve belki de Kirby döneminden bu yana ilk kez gerçek anlamda yansıtılacağına dair güvenimize neden olan bir şey vardı; kıyıda köşede kalan karakterlere yazdığı hikayelerle sektörde bulunduğu yeri edinen Tom King. 9. sayısı bu ay yayınlanan serinin bitmesine 3 sayı kalmışken şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki modern zamanların en iyi çizgi romanlarından biri ile karşı karşıyayız. Mitch Gerads’ın kusursuz çizimleri ile King’in bu hikayeyi anlatma yöntemi karakterler ile öyle bir uyuma sahip ki daha önce adlarını hiç duymamış olsanız bile sizi etkiliyor, güldürüyor en sonunda ise büyük bir etki bırakıyor. Kirby’e saygı duruşu yapmayı da ihmal etmiyor. Mitch Gerads ise seriyle 2018 Eisner Ödülleri’nde ”Yılın Çizeri” ödülünün sahibi oldu.
Peki Mister Miracle, 2017-2018 yılını Tom King olarak nitelendirmemizin tek nedeni mi? Tabii ki de hayır ancak aslan payı dünyanın en büyük kaçış sanatçısının serisine ait elbette.
Tom King, Bu Sene Hangi Çizgi Romanları Yazdı?
Başta yılın en güzel tek atışlık hikayelerinden biri olan Batman Annual 2’yi yazdı. Sayının ”Some Of These Days” şarkısıyla olan müthiş uyumu sayıyı çok üst bir seviyeye çıkarıyor. Annual 2 Ringo Ödülleri’nde ‘Tek Atışlık Sayı’ adaylığı kazandı.
Swamp Thing’in yaratıcısı Len Wein’in üzerinde çalıştığı ancak kendisinin vefat etmesi sonrası yazısız yayınlanan Swamp Thing Winter Special’a Jason Fabok’un çizimleriyle mini bir hikaye yazdı.
DC Comics ile Hanna Barbara’nın birleşmelerinden bir tanesi olan Batman/Elmer Fudd özel sayısını yazdı. Sayı Eisner ve Ringo adaylıkları kazandı.
Action Comics’in 1000. sayısı için sevilen bir mini hikaye yazdı.
Yazarın Sonraki Projesi
Heroes in Crisis önümüzdeki günlerde yayınlanacak ve biz, hem heyecanlı hem de endişeliyiz. Süper kahramanların yaşadıklarının ne kadar ağır olduğu belli ve bu yüzden süper kahramanlar için de rehabilitasyon merkezinin olması kulağa oldukça ilgi çekici bir tema olarak geliyor. Özellikle de yazarın Tom King olması hikayeyi beklememiz için başlıca bir sebep. Ancak SDCC’da yapılan Heroes In Crisis panelinde başka bir tanıdık yüz daha vardı; Dan DiDio. DiDio’nun elinin değdiği hikayelerin ne hale geldiğini biliyoruz. Kendisi panelde Wally West’in ölebileceğini ima etti. Elbette Wally’i hiç sevmediğini bildiğimiz DiDio, bunu kullanarak bir espri yapmak istemiş olabilir. Tom King ise Didio’nun söylediğini tekrarladı panelde: ”Her Crisis bir Flash’ın ölümüyle sonuçlanır.” Heroes In Crisis serisinin ana karakterlerinden birinin Wally West olacağını bildiğimizden bu ihtimal hiç olmadığı kadar aklımızda yer edindi. Wally’e kavuşalı henüz 2 yıl olmuşken ve hikayesi henüz yolun yarısına bile gelmemişken Wally’i kaybetmek isteyeceğimiz son şey. Peki her Crisis, bir Flash’ın ölümü ile mi sonuçlanır? Elbette hayır ancak her Crisis’in en önemli parçalarından biri Flash’tır. Peki, tüm bunlar ne anlama geliyor? King’in röportajına göre, Crisis ismi tamamen reklam amaçlı ve bu fikir DiDio’ya ait. King’in vizyonuna güveniyorum ancak kariyeri boyunca kendi vizyonu ile başarıya ulaşan bir yazarın eserine başka ellerin karışması oldukça endişe verici.
Tom King’in Ne Yazmasını İsterim?
”Ant-Man & The Wasp”
Özellikle Batman serisinde Bruce ile Selina’yı nasıl işlediğini hayranlıkla okuduğum Tom King, Modern Marvel’da kendilerine yer edinememiş ve oradan oraya sürüklenmiş Hank Pym ile Janet Van Dyne’ın karışık ilişkilerini, aşklarını ve o çok özlediğimiz ortaklıklarını bir mini seride ele almasını çok isterim. Özellikle Hank Pym’in düşmanları ile olan ilişkisinin yazarın yeni hikayesi Heroes In Crisis ile oldukça benzerlik taşıyacak olması son günlerde bu düşünceyi iyice aklıma sokmuşken.
Comments