Eisner Ödüllü Yazar Tom King’ten Karantina Günleri İçin 12 Çizgi Roman Önerisi
- Fantastik Cadde
- 8 Nis 2020
- 4 dakikada okunur
Vision, Batman ve Mister Miracle gibi popüler çizgi romanların yazarı Tom King, IGN‘e kaleme aldığı yazıda karantina sırasında okumanızı tavsiye ettiği 12 çizgi romanı derledi.
Suicide Squad (1987)
(John Ostrander, Kim Yale, Luke McDonnell, Geoff Isherwood)
Benim favori aylık süper kahraman çizgi romanım. Bir grup ezik kötü adam, hapishaneden kaçmak için muhteşem kahramanlar olmaya çalışıyor. Ölüm, gizem, gerilim, mizah, popüler karakterler ve binbir türlü delilik dolu. En az 60 sayılık aksiyon ve eğlence. Salt bir ana akım bir çizgi roman eğlencesi.

Elfquest
(Wendy and Richard Pini)
Bu çizgi romanı çocukken çok sevmiştim. Daha yeni çocuklarıma sesli bir şekilde okuyarak da bitirdim. Neredeyse 40 sene sonra bile muhteşem bir şekilde içine çekiyor; çocuklarım ve ben büyülendik. İnsanların, trollerin ve büyünün hüküm sürdüğü düşman bir dünyaya gönderilen küçük bir elf kabilesinin hikayesini anlatan Elfquest, fantastik çizgi romanlar için standardı oluşturuyor. Elfler, yakınlarını kaybeden insanların, geleneklerinin solmak veya evrilmesi gerektiğinde benliklerini keşfetmeye çalışan erkekler ve kadınların duygusal acıları üzerine inşa edilmiş, dikkat çekici bir dünyada maceraya atılıyor. Tıpkı en iyi destanlar gibi savaş, aşk ve gözyaşı dolu. Çok iyi.

Pluto
(Nakoi Urasawa)
Bunun için sizi uyarıyorum. Manga çok daha üstün ama benim ‘nerd’ alanım değil. Amerikan çizgi romanları gibi mi bilmiyorum ama eğer sizin de ilgi alanınız değilse ve Manga kültürüne girmek istiyorsanız, bu başyapıtı ben denedim ve çok sevdim. Modern, Astro Boy’daki çocuğun hikayesini alarak seri katil (robot?) avına dönüştüren çılgın bir dönemeç. Bıraktıktan sonra bile sizi rahatsız edecek çarpıcı hikaye ve görsellik.

Sleeper
(Ed Brubaker & Sean Phillips)
Eskiden, CIA’de dava memuru olarak çalışıyordum. İnsanlar bana favori ajan hikayemi sordukları zaman, onlara ‘Sleeper’ cevabını veriyordum. Gizemli bir süper kötü, polisler için terörist bir örgütü gözetliyor. Veya teröristler için çalışıyor ve ihanet ediyor… bu işlerin nasıl olduğunu bilirsiniz. Eline alırsın ve sona erene dek içine düşersin. Ters köşelerin çenen ile yer arasında gidip gelişini izlersin. Sanrılı, pis, harika bir süper-kahraman noir.

Thor: The Mighty Avenger
(Roger Landridge & Chris Samnee)
Benim için, bu çizgi roman ‘tüm yaşlar’ etiketinin Watchmen’i. Kalıbı kıran ve standardı belirleyen eser. Thor’un dünyaya düşüşünü ve aşık oluşunu anlatan bir hikaye. Bunu 8 veya 80 yaşınızda okuyabilir ve hala keskin karakter anlatımından ve muhteşem, ağzı sulandıran sanatından keyif alabilirsiniz. Buna biraz zaman ayırmak ruhunuzu ısıtacak.

Love and Rockets: The Death of Speedy
Los Bros Hernandez bundan on yıllar önce, çizgi roman ortamındaki en iyi çizgi romanları üretti. Medyumun duygusal derinliğini keşfetti ve tanımladı. Bu serinin bütün işleri birbiriyle bağlantılı, nereden başlamak gerektiğini bulmak zor ama sanırım benim favorim bu ve tek başına da gayet iyi anlaşılıyor (ama eğer diğer Love and Rockets okumak istiyorsanız gidin okuyun, ben kimim ki sizi durduracağım?). Bu, toplumu binlerce büyük ve küçük yolla etkileyen dağılmayı konu alan bir yaşam kesiti ve insan olmanın ne demek olduğunu kalpten çizen bir eser.

DC Universe: The Stories of Alan Moore
(Kurt Swan, Brian Bolland, Dave Gibbons)
Alan Moore, modern çizgi romanın ustası ve bu onun en sevdiğim eseri. 80’lerde DC Comics için yazdığı tek atışlık ve kısa hikayeleri bir araya getiriyor, yazdığı Superman’ler dahil. Ki bana göre bunlar tüm zamanların en iyi süper kahraman çizgi romanları. Yazarlar ve çizerler yıllardır bu çizgi romanları ilham olarak alıyorlar ve yıllar sonra da almaya devam edecekler. Modern çizgi romanın birçok gizemi bu sayfalarda ortaya çıktı. Lütfen kimseye söylemeyin.

Power Pack
Çocuklarınıza veya kendiniz okuyabileceğiniz saf bir kaçış. 4 harika çocuk bir uzaylıdan güç ediniyor ve Marvel evreninde nasıl yaşayacaklarını çözmeye çalışıyor. Orijinal aksiyonun ve çok duygusal anların olduğu bir aile draması. Çok fantastik ve aynı zamanda gerçek hissettiriyor. Küçükken en sevdiğim çizgi romandı. Şimdi tekrar ziyaret ediyorum ve çok daha etkilenmiş haldeyim.

Celebrating Peanuts: 65 Years
Peanuts, janra; alan, ülke ve her neyse fark etmeksizin yapılmış en iyi çizgi roman. Kelimeleri resimlere yerleştirmek açısından olabildiğinin en iyisi. Yarım yüzyıl sonra bile yüksek sesle kahkahalar attıracak, sevimli bir komedi çocuk serisi; acı ve olgunlaşma, aşk ve kayıp, aile ve Tanrı ile nasıl başa çıktığımızı (ve nasıl başa çıkamadığımızı) anlatan inançlı bir destan ve felsefi diseksiyon. Orta batı erkeğinin bir koca kafalı çocuk ve köpeğini dört düzenli panel şeklinde belgelemeye karar verdiği 50 yıllık sinir krizi. Bunların hepsi; ara sıra hiçbiri. Duygusal, modern, aptalca ve akıl almaz. Harika.

DC: The New Frontier
2000’lerin süper kahraman başyapıtı. DC Comics kahramanlarının, birçoğunun da yaratıldığı yıllar (50’lilerin sonu 60’ların başı) olan dönemdeki hikayesi. Bugünün ortamı, muhtemelen pelerinli Mad Man’ler olurdu; Amerikan çağındaki iyimserlik, içindeki canavarların gerçekliği ile zayıflıyor. Usta sanatçı Darwyn Cooke‘un yazıp çizdiği bu eserdeki işçilik rakipsiz, yalnızca birkaç panelde düzinelerce karakterin özünü mükemmel bir şekilde yakalıyor. Süper kahraman evreninin başlangıcını, ortasını ve sonunu anlatan nadir hikayelerden biri. Heyecan verici, mükemmel çizgi roman.

A Treasury of Victorian Murder
Birçok korku çizgi romanı okudum ve dürüst olmak gerekirse, çizgi romanlar beni filmler kadar korkutmuyor. Müziğin eksikliği, sayfa dönüşlerini kontrol edebilişim veya çizilen bir görsel karşısında şok olma konusunda yetersiz oluşumdan kaynaklanıyor. Çok iyiler, sadece aradığım omurga karıncalanmasını vermiyorlar. Biri dışında; Rick Geary‘nin gerçek suç çizgi romanı. Bu çizgi romanlar çok basit: kara mizah ciddiyeti ile sunulan, çizgi roman aracılığıyla ızdırap verici ayrıntılarla özetlenen ünlü cinayetler. Kim, ne, ne zaman, nerede, neden ve çokça nasıl. Fakat çok kesin, sürükleyici, iyi oluşturulmuş, elimden bıraktığımda katilin benimle aynı odada olduğunu hissettiriyor; omurgam gerçekten bakıp sessizce dinlerken karıncalanıyor. Ki bu gerçekten sahip olabileceğiniz en iyi okuma deneyimlerinden biri.

MAD’s Greatest Artists: Sergio Aragones: Five Decades of His Finest Works
Sergio Aragones, eğer yaşayan en iyi karikatürist değilse bile, kesinlikle kısa listede. Her jenerasyondan çocuklar, aileleri ve öğretmenleri onaylamazken Aragones’in eserlerini okuyor. Ebeveynler, bu çocukların kolay unutulur klişe kitapların aksine, üzerine düşünmeleri gerektiren, gerçek bir dahi ve incelik ustasından öğrendiklerini bilmiyorlardı. Aragones her şeyi absürt hale getirebilir, işte bu şekilde 20. ve hatta 21. yüzyılda yaşayan, çok önemli bir şakacı. Masallarımızdaki zayıf yönleri bulan, kendimize anlattığımız mitolojileri ve bunların ne kadar saçma olduğunu gösteren bir adam. Tüm bunların yanı sıra, yaptığı her şey güldürüyor ve şu anda bir kahkaha, bir ton değerinde.

Comments