Hayalperest insanlar, baktıkları her şeyden bir hikaye ortaya çıkarabilirler. Komplo teorileri için de bu hayal gücünden hayat bulmuş öyküler diyebiliriz aslında. 90’lı yıllarda Titans ile tanıdığımız Jay Faerber, Amelia Earhart’ın hayat öyküsünden fantastik bir çizgi romana hayat vermiş, Sümeyye Kesgin de bu fikri kalemiyle harika bir şekilde beyaz kağıtlara dökmüş.
Bilmeyenler için söyleyelim: Amelia Earhart, kadınların toplumda ikinci sınıf muamelesi gördüğü bir dönemde uçağına atlayıp Pasifik Okyanusu’nu aşmış muhteşem bir kadın pilot olup, 1937 yılında ortadan kaybolmuş olmasıyla meşhurdur. Faerber de bu belirsiz sonu fantastik bir kurguya bağlıyor: Ya Amelia alternatif bir dünyaya geçmişse? Tabii bu çizgi roman 2017 yılında basıldığı için 2018’de ortaya çıkan Earhart’ın kemiklerini görmezden geleceğiz.
İddialı bir kurguya sahip olan hikaye, gerçek hayatta “kayıp” olarak ünlenmiş olan kişileri Korvath adlı bu farklı dünyada buluşturuyor ve maceraperest Amelia, kendini boyutlar arası bir savaş içinde buluyor. Karakterlerin birbirleriyle olan ilişkileri ise iyi tutturulmuş. Bir uçağı kaçırdıktan sonra kaybolmuş olan Dan Cooper’ın düzenbazlıklarıyla Amelia’nın kahraman ruhu okurlara keyifli bir arkadaşlık sunuyor.
Serinin en güçlü noktası Sümeyye Kesgin’in çizimleri ve Riley Rosmo’nun bununla uyumlu olan renkleri. Farklı bir dünyanın atmosferini, karakterlerin görünüşlerine sadık kalarak vermeyi başarabiliyorlar ve bu Elsewhere için çok hayati. Özellikle Amelia’nın tasarımı ve yüz ifadeleri iyi yansıtılmış. Bütün bunlara rağmen Elswhere kusursuz bir hikaye değil. Erken bitirildiği için birçok hikaye örgüsü olması gerektiğinden daha çabuk sona eriyor ve final biraz havada kalıyor. Korvath halkı hikayeye tam yedirilmediği için Amelia’nın sonda verdiği karar okurlara anlamsız gelebilir.
Hikayenin can damarı diyebileceğimiz nokta Korvath iken, bu yeni dünya alışılagelmiş Orta Dünya türevi bir boyuttan öteye geçemiyor ne yazık ki. Karakterler kendilerine sunulmuş olan, artık klişe diyebileceğimiz rollerini kıramıyorlar. Bu da öykünün tahmin edilebilir olmasına sebep oluyor. Önemli bir karakter olarak tanıtılan Amelia’nın yardımcısı bir hain olarak gösterilse de bu konu apar topar kapatılıyor bir daha geri dönülmüyor. Bu sıkıntılar da üzülerek söylemeliyim ki seriyi yavan bir çizgi roman haline getiriyor.
Sonuç olarak, Elsewhere artılarıyla eksileriyle uçak yolculuğunuz sırasında zaman geçirmek için çantanıza koyabileceğiniz, akıcı ve eğlenceli bir hikaye. Bitirdikten sonra kendi düşlerinize dalabilir, eğer uslu bir çocuk olursanız belki siz de Korvath’ı görebilirsiniz.
CADDE NOTU: 7.0/10
Comentarios