top of page
Yazarın fotoğrafıFantastik Cadde

İnceleme: Thor Ragnarok

Öncelikle film adından da anlaşılacağı üzere Ragnarok’u ele alıyor. Ancak bunu çizgi romandan daha renkli bir şekilde sunuyor. Eğer ağır bir Thor hayranıysanız film mutlaka gidip izlemeniz gereken, aksiyon ve hikaye anlamında eğlenceli bir yapım. Ancak değilseniz, Blu-Ray çıktığı zaman satın alıp izlersiniz.

Ön İnceleme


Film için ‘En komik Marvel filmi’ yakıştırmaları yapılıyor. En komik Marvel filmi değil ama güldürmeye en çok çaba sarf eden Marvel yapımı. Bunu belli oranda da başarıyor. Zaten bu filmin ana teması izleyici güldürmek olmamalıydı ancak hikayeyi sunma tarzında zaman zaman küçük dramalar serpiştirilse de böyle bir yol izlenmiş ve bunda ksımen başarılı olunmuş diyebilirim. Görsel efekt, oyunculuk ve aksiyon anlamında Thor: Ragnarok size istediğiniz şeyi veriyor. Cate Blanchett ve Chris Hemsworth filmi sırtlayan iki isim.


İnceleme


Hikaye ile ilgili bahsetmek istediğim ilk konu, Asgard’ın ‘temelleri’ dahil yok edilmiş olması. Üzülerek söylüyorum, bu yavaş yavaş sıra Thor’a geliyor demenin bir yolu gibi geldi. 10 yıllık evrende 10 dakikalık sahnesi bile olmayan Odin’i, çekici, Asgard’ı ve gözünü kaybeden, dünyaya sığınan ve halkından ayrılıp, uzayda süzülürken Guardians of the Galaxy tarafından baygın bulunan Thor için sıradaki şey ölüm olabilir.


Filmde gözüme batan ucuz sahneler ve tutarsızlıklar var. Örneğin, Şimşek Tanrısı’nın üzerine atılan şok aleti yüzünden bayılışı ve camı kırmak için attığı topun dönüp kafasına çarpışı. Bu film, belki de Thor’un en iyi yazıldığı ve gelişim gösterdiği bir anlatıma sahip ama bu tarz ağır Walt Disney kokan senaryo tercihleri filmi baltalıyor.


Değinmek istediğim bir diğer konu ise ‘Ölüm Tanrıçası’ Hela. İlk Thor ve Loki ile karşılaşmasından beri hayran kaldım. Dünya üzerinde bu role Cate Blanchett’dan sonra bir tek Eva Green olabilirdi herhalde. Harika bir seçim, Marvel Sinematik Evreni’nin ihtiyacı olan bir ‘Ana Kötü’ nihayet karşımıza çıktı. Umarım ölmemiştir ve ileride tekrar görme fırsatı buluruz. Chris Hemsworth ile Cate Blanchett ikilisi filmi resmen sırtladılar.


10 yıllık Marvel Sinematik Evreni’nde ilk kez bu kadar ‘İnsancıl’ bir Hulk gördük. Zaten renk dozu yüksek olan filme uyum sağlamış ama öte yandan Indredible Hulk ile ilk 2 Avengers filminde işlenen Bruce Banner’ın kimlik karmaşı bu filmde tamamen çöpe atılıyor. Bundan sonrası için endişelerim yok değil, bu kadar insancıl bir Hulk’ın kuşkusuz bu filmden daha karanlık olacak Infinity War’da daha fazla sırıtabilecek olması. Umarım onun sınırını iyi çizerler.

Loki

5 senedir ortada olmayan, Thor tarafında öldü kabul edilen bir karakter var ve dönüşü o kadar ucuz ki. Film resmen eğlence unsuruna bu devamlıkları 2 replikle geçiştirmeyi tercih ediyor. Bu karar, halihazırda derinleştirilmeyen Odin ve Asgard dünyasının yanına Loki karakterini de ekliyor. Bunun dışında, Tom Hiddleston bildiğiniz gibi.

Sinematografi

thor_ragnarok_trailer_17.png

Filmin başında Thor ile Surtur’ın karşı karşıya geldiği sahneden filmin bitiş anına kadar beklemediğim kadar sizi içine çeken bir atmosfer var. Epik bir şekilde kurgulanan sahneler, filmin en iyi anlarını oluşturuyor. Başta Hela’nın yer aldığı sahneler olmak üzere film aksiyon sekansları, görsel efekt kullanımı ve sinematografisi ile Marvel filmleri arasında farklı bir konuma yerleşti.

Gereksiz Güldürme Çabası

İlk fragman öncesi yönetmen Taika Waititi, tamamen kendi filmini yapacağını ve çok renkli bir yapım göreceğimizi söylemişti. Film ‘Ragnarok’ hikayesinin ciddiyeti ile ters düşse de yönetmen bunu farklı bir tonda yedirmeyi tercih etti ve kısmen başardı. Güldüğüm birkaç sahne olmasına rağmen anlatım bazı sahnelerde ‘Sitkom’ hızına geçti. Artık her cümlede espri yapılmaya başlandı ve bir yerden sonra bunalttı. Bu durum son 30 dakika içerisinde toparlansa da senaristler bunun sınırını iyi çizememiş. Karşısında dikilmiş bir Hela varken karakter ‘yardım çağıralım şakasını yapmam’ cümlesini söylemesin artık. Film sizi güldürmek için ekstra bir çaba içinde. Böyle bir filmin çabası bu olmamalı. ‘Şimşek Tanrısı’ tamam anladık. Lord değil. Tanrı.


Thor: Ragnarok, benim için diğer Thor filmleri kadar yetersiz değil. içinde aksiyon, oyunculuk, görüntü ve birçok unsuru eğlenceli bir şekilde sunan bir film. Umarım yazının başında yazdığım gibi Thor’u ileride bolca görme fırsatımız olur.

CADDE NOTU: 6,5/10


Comments


bottom of page