John Wagner ile Carlos Ezquerra, Judge 'Joseph' Dredd'i Rebellion baskısı altında ilk kez çizgi roman okuyucusu karşısına çıkardığında yıl 1977'di.
Dredd, bugün hala çok sık olmasa dahi #2229. sayısı ile devam eden, Amerikan çizgi roman sektörünün daha çok Asya'da görmeye alışık olduğumuz Manga eserlerine kıyasla nadir ve tarihsel olarak önemli bir konumunda duran, uzun soluklu parçası 2000 AD serisinde toplumun o dönem geleceğe karşı duyduğu kaygı, karanlığı, ve farklı hukuk, sosyo-kültürel ve toplumsal düzen tanımlarını alt kültürde yaygınlaştıran, işleyen, kimi zaman bunu daha kitlesel olarak temsil eden ikonik bir figür.
Doğal olarak birçok marka, eser, yazar ve sanatçı gibi Judge Dredd de kendini yenilemek adına 90'larda Mega City zemininde tek bir karakterden daha çok geniş bir dünyaya odaklanan Judge Dredd: The Megazine serisini başlattı. Keza bu seri de #431 sayıyı geride bırakmış durumda. Bu dönemde Cassandra Anderson gibi marka için önemli karakterler öne çıktı ve Batman, Alien, Predator gibi popüler kültürün diğer yüzleri ile yan yana gelindi.
2000'lere gelindiğinde, özellikle son 10 yılda Karl Urban'lı Judge Dredd ile gişede istediğini bulamayan Dredd, marka sahiplerinin atmadığı adımlara da bağlı olarak ölçeğini iyice küçülttü. Fakat IDW Yayıncılık ile birlikte markanın geleneksel yönlerine sahip çıkıldığı gibi, son yıllarda yaygınlaşan limitli seri yayın modelinde, güncel söylemleri yakalayan ve sanatçılarının bakış açılarına alan tanıyan eserler üretildi.
Judge Dredd'i günümüz dünyasına taşıyan grafik romanları derledik.
Judge Dredd (2012)
30 sayıdan oluşan Judge Dredd, karakterin 35. yıl dönümü nedeniyle biraz daha kökenlerine ve yaratıcılar John Wagner'ın Mega City'i tanımlama biçimi ile Carlos Ezquerra'nın görsel yoğunluğa sahip estetiğine sahip çıkıyor.
Dredd'i kırılgan bir karakter kalıbına sokan Duane Swierczynski, Mega City One'ı yeniden sokaklarından ne çıkacağını bilmediğimiz bir gizem olarak kullanıyor ve içerisine robotlar, suçluların yanı sıra, şehir elitlerine korku saran bir grup ve sıralı cinayetler işleyen emekli bir Judge'ı da şehrin ortasına bırakıyor. Hikayeye eski bir dost, Cassandra Anderson da dahil oluyor. Çizimler David Williams'tan.
Judge Dredd: Year One (2013)
Year One, başlığından da anlaşılacağı üzere, Judge Dredd'in eski günlerine taze bir bakış atıyor ve yeni okuyucuları kazanacak şekilde Mega City ve Dredd'i yeniden ele alıyor. 'Uzun Zorlu Yol' başlığı ile 5 sayılık kısa fakat yoğun bir anlatı sunan Year One, genç Joseph'i anarşist ayaklanmaya gönderiyor.
Yazarlığını Matt Smith'in, çizerliğini Simon Coleby'nin yaptığı çizgi roman, Dredd gibi katı düzeni temsil eden karakteri doğaüstü anlarla birleştiriyor.
Judge Dredd: Mega-City Zero (2015)
Görsel olarak yepyeni bir temsile geçen seri, aynı zamanda dar ve karanlık sokaklardan bir süreliğine uzaklaşarak evrene mitolojik bir katman katıyor. Bir sabah uyandığında Mega City One'ın Taş Devri'ne gönderildiğini fark eden Dredd, daha çok Thor serilerinde görmeye alışık olduğumuz türden bir maceraya atılıyor.
Karakterin tarihinde yaşadığı en radikal değişime sahip seri, meta dolu mizahi anlatısı ve cisimleştirdiği söylemleri ile 12 sayılık özgün bir macera sunuyor ve yeni bir yol açıyor. Eserin yazarlığını Erick Freitas, çizimlerini Ulises Farinas & Dan McDaid ikilisi yapıyor.
Judge Dredd: Blessed Earth (2017)
Blessed Earth, doğrudan bir önceki serinin açtığı yolu takip ediyor ve genişletiyor. Taş Devri'ne ani dönüşün ardından 10 yıl sonrasını konu alan hikaye, Dredd'in düzeni kurma amacına odaklanıyor.
Bu sefer Mad Max'ten ilham alan bir aksiyon anlatısı oluşturan Freitas, Dredd ve ekibini eski şehirlerine ve içinde bulundukları dünyanın gizemine dair bilinmez bir yolculuğa çıkıyor. Çizimler Daniel Irizarri'ye ait.
Judge Dredd: Under Siege (2018)
Mizah ile dramatik yoğunluğu iyi harmanlayan bir yazar olarak Mark Russell (Exit Stage Left, Red Sonja, Wonder Twins, Second Coming), Under Siege ile buddy-cop tadını kurduğu sokak seviyesi polisiye anlatısı ve sert aksiyonuna yediriyor. Geniş külliyatın geçmişini kurcalayarak okuyucu karşısına çıkardığı Judge 'America' Benny ile Dredd'i mutant cinayetleri işleyen Patrick Swayze'nin yüksek binalarına gönderen Russell, 4 sayılık dolu bir öykü sunuyor. Çizimler Max Dunbar'dan.
Judge Dredd: False Witness (2020)
Eisner'a aday gösterilen, Agent Carter dizisinin senaristi Brandon Easton ile yetenekli sanatçı Kei Zama'nın hazırladığı False Witness, anlatısını okuyucunun ensesinde Dredd'in nefesini hissedeceği bir perspektiften kuruyor. Adalet Akedemisi'nden atıldıktan sonra şehrin önde gelenlerine kuryelik yapmaya başlayan Mathias Lincoln, Cursed Earth'e dair planları açığa çıkardıktan sonra peşinde Dredd'i buluyor.
Son yılların insanlık krizi mültecilik durumunu ele alan çizgi roman, faşizmden tutun üretim araçlarının toplum mühendisliğindeki rolüne, Judge Dredd'in bir figür olarak Mathias için ifade ettiklerine kadar sınırlı bir alanda geniş ölçekli söylemler geliştirmeyi başarıyor.
Comments