Sony Pictures, 21 Ağustos’ta yayınladığı bir basın açıklamasıyla birlikte Spider-Man filmlerinde yapımcı Kevin Feige ve Disney ile yollarını ayırdıklarını duyurdu. Bu açıklama, şu anlama geliyor; Sony, Disney ile devam eden Spider-Man’in sinematik haklarının ortak kullanılmasını askıya aldı.
Sosyal medya sallandı, sinematik evrenin hayranları sosyal medyadan karara tepki gösterdi. Sony bir grup hayran ve blog yazarı tarafından boykot ile tehdit edildi. Günlerdir enine boyuna bu konu tartışılırken Marvel Sinematik Evreni direktörü Kevin Feige, Disney’in D23 Expo fuarında verdiği bir röportajda Spider-Man ile anlatmak istedikleri hikayeleri anlatabildikleri için mutlu olduklarını ve anlaşmanın sonsuza kadar devam etmeyeceğinin farkında olduklarını söyledi. Bu açıklamayla Disney ve Sony arasında kurulacak yeni bir anlaşmanın çok mümkün olmadığı sonucunu çıkarabiliriz.
Tüm bu gelişmeler son bir haftada gündemi işgal ederken benim dikkatimi çeken gelişmeler değil, gelişmelerin oluşturduğu yankı oldu. İnsanlar sosyal medyada iki ticari firma arasında bir taraf seçiyor ve farklı filmleri referans göstererek karar hakkında görüşlerini bildiriyorlardı. Bu bilgi akışı içinde fark ettim ki korkunç bir bilgi kirliliği oluştu sosyal medyada. Oluşan bilgi kirliliğini gidermek amacıyla tartışma konusu olan iki tarafı ele alma kararı aldım.
Spider-Man: Homecoming (2017)
Spider-Man Yuvasından Mı Koparıldı?
Marvel Sinematik Evreni, Marvel Comics’in beyaz perdedeki uyarlaması ve Disney’in Marvel’ın sahibi olması sayesinde barındırdığı karakter derinliği ve gişe sinemasında yarattığı etkisi açısından da en büyüğü ancak bu MCU’nun Marvel Comics’le eşdeğer olduğu anlamına gelmiyor ve Marvel’i tek başına temsil etmiyor çünkü sinematik haklar, karakterin kendisinden ayrı değerlendirilmeli. Spider-Man elbette hala Marvel Comics’e ait bir karakter. Karakterin dizi hakları ise Disney’e ait.
Haklı ve Haksız Kim?
Cevap basit. Tamamen ticari çıkarlarını gözeten iki kuruluş arasında haklı ve haksızdan söz edilemez. Ortada ne masum ne de suçlu var. Filmlerden elde edilecek gelirin bölüşülmesinde yaşanılan anlaşmazlığın bu sürece neden olduğu farklı oluşumlar tarafından ortaya atılıyor. Net bir tablo ortada yok.
Gelişmeler Konusunda Ne Düşünüyorum ?
Marvel Sinematik Evreni, Iron Man ile hayatımıza girdiğinde Brian Michael Bendis’in 2000’lerde Marvel Comics’i modernleştirmek amacıyla attığı adımlardan fazlasıyla etkilenmiş ve bir bakıma buna mecbur kalmıştı. Ellerinde Marvel Comics’in en önemli markaları olan Spider-Man, Fantastic Four ve X-Men yoktu. Haliyle evren farklı bir temel üzerine oturtulmuştu.
Disney, izlenen episodik anlatımların yardımıyla görülmemiş bir gişe başarısı yakalamıştı fakat bir çizgi roman okuru ve sinema sever olarak, Disney markasıyla izlediğim işler beni ne uyarlama olarak ne de sinematik haz olarak tatmin etmedi. Captain America: Civil War ile evrene adımını atan Spider-Man için de fikrim aynı. Sinematik açıdan karaktere getirilen yenilikler, Spider-Man’e aykırıydı. Herhangi bir parçası olmayan evrene yapay bir şekilde adapte edilmiş ve bunun için karakterizasyonundan çok ödün verilmiş olan MCU Spider-Man’i ile duygusal bir bağım yoktu. Duygusal bağım olmayan ve Spider-Man gibi hissettirmeyen bir karakterin, sinematik evren ile olan etkileşimlerini de zedeliyordu. Peter ve Tony arasındaki bağ benim için anlamsızdı mesela. Bu yüzden Sony’nin aldığı karar çoğunluğun aksine benim tepkimi çekmedi ancak olumlu da karşılamadım.
Sony doğru isimlerle çalıştığında ne kadar iyi işler yapabileceğini 21. yüzyılın belki de en etkileyici süper kahraman yapımı olan Into the Spider-Verse ile gösterdi. Aynı şekilde, Amazing Spider-Man gibi tersine örneklerini de -ben o kadar kötü bulmasam da- deneyimledik.
Avengers: Infinity War (2018)
Kısacası, bir çizgi roman okuru ve sinema sever olarak başarılı bir Spider-Man uyarlaması ve kaliteli bir sinema eseri izlemek istiyorum. Marvel Comics’in belki de en ikonik karakteri, bize daha önce sunulan üç farklı adaptasyonda gösterilenden çok daha fazlası.
Comentários