top of page

Röportaj: Sanatçı Oli Fux | Yakup Can Yargıç



Çok genç yaşından bu yana çizgi roman ve manga sanatına ilgi gösteren, son yıllarda DC Comics, Marvel ve çeşitli Manga karakterlerine hayat veren Türkiyeli sanatçı Oli Fux, sorularımı yanıtladı. Özellikle son yıllarda Sümeyye Kesgin, Yıldıray Çınar ve Ethem Onur Bilgiç gibi Türkiyeli sanatçıların konuşulan eserlere imza attığı bir ortamda, genç bir sanatçı olarak gelecek vaat ediyor. Kendisi yazılı olarak sorularımı yanıtladı.

Oli Fux'un çalışmalarına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:



''UTANGAÇ VE İÇE KAPANIK BİR YAPIM VAR''


Sanatçılığa yönelme konusundaki motivasyonu ile ilgili soruyla başladığımız röportajda Fux, utangaç ve içe kapanık bir yapısını işaret ederek şu cevabı verdi: ''İnsanlarla ilişkim genelde hep iyi ve sevecen olsa da sosyal anlamda yeni ilişki kurma konusunda pek yetenekli değilimdir. Utangaç ve içe kapanık bir yapım var. Dolayısıyla bu benim için bir deşarj olma ve meditasyon yöntemiydi. Çocukluğumda çizgi filmler ve resimli kitaplarla başladı bu tutku. Kısa bir süre öncesinde girdiğim ciddi depresyon döneminde asıl aydınlanmamı yaşadım sanırım. Bir gün kendimi, “Benim kendi işim işte bu olmalı! Zaten hayal dünyası ve gerçek dünya arasına sıkışıp kalmış haldeyim. Madem öyle neden sevdiğim, hayranı olduğum şeyleri kendim üretmeyeyim? Bundan daha güzel bir iş güç olabilir mi?” derken buldum. Hobi olarak ve son derece amatörce başladığım bu serüvende şu an kendimi ‘eh işte’ seviyesinde bile konumlandırmakta zorlanıyorum ancak daha öğrenecek o kadar çok şey var ki...


11-5a0eb702a2491__880.jpg

Çizim yapmaya kaç yaşında başladınız?


Erken yaşlardan bu yana bilinçsiz ve hiç bir tekniğe bakmadan kendi kendime çöp adamlar çizerdim. 3-4 sene öncesine kadar kendimi geliştirmeye karar verdim, en büyük gelişimimi de bu süreçte yaşadım sanırım.



Oli Fux'un Spider-Man çizimi.


''Son Yıllarda Manga çok büyük ilgi gördü. Ancak...''


Türkiye'de popüler kültür içeriklerinin daha ulaşılabilir hale gelmesiyle birlikte, bu alana karşı artan ilgiyi dair soruya ''2010'lar ve öncesi dönemi daha çok Amerikan çizgi romanlarına ilgi duyma eğilimindeyken, son yıllarda Manga çok büyük ilgi gördü.'' yorumunda bulunan Fux, şöyle devam etti: ''Lise çağındaki gençler arasında Mangalar çok ancak Türkiye’de bu alan yeterli çalışma pek yok. Benim gözlemlerim bunlar tabii. Ancak ben her bulduğumu okumayı seviyorum. Hepsinden öğrenecek, haz alacak bir şeyler çıkıyor.''


Bu janralar içerisinde seni etkileyen kurgu figürler var mı?


Pek çok favori karakterim var, hangisi sayabilirim ki bilemedim şimdi... ama şu sıralar Superman diye yatıp Superman diye kalkıyorum. Bundan önceki dönemlerde de değişip durdu favori karakterlerim ancak hayatım boyunca sanırım hep favorim olarak kalacak Amerikan çizgi roman karakterleri Superman, Wonder Woman, Batman, Spider-Man. Manga karakterleri ise Tsukiyama Shuu ve Kamishiro Rize, Yagami Light, Sailor Moon ve Goku olmuştur.


Bugüne kadar birçok karakteri çizdin. Hem yazıp hem de çizme konusunda ise yenisin. Birkaç hikaye ürettin, bu eserler arasında en keyif aldığın proje hangisi oldu?


Son olarak, 3 bölümlük bir Manga denemem oldu. Onun evreninin kurmak için çok detaylı çalıştım ve yazarken de çizerken de çok zevk aldım. O kadar çok fikrim vardı ki, en az 6070 bölümlük bir hikaye çıkardı sanıyorum. Hala da aklıma estikçe yazıyorum. Ancak bu seriyi çizmeye ara verdim. Uzunca bir süre de yazma konusuna ara vereceğim sanırım. Acele etmeye gerek yok, her şey yavaş yavaş…


Kariyer hedeflerine dair sorduğum son soruya 'İkisini bir arada götürmeyi elbette çok istiyorum ancak şu an için tabii ki çizerlik çok daha fazla ön planda' cevabını veren Oli Fux 'Hikayeyi aktarabilmek hayati bir mesele, fikir çok iyi olabilir ama bunu iyi aktaramayan çizer her şeyi mahvedebilir. Bunun da önüne geçmek için iş çizere düşüyor.' dedi ve 'Mükemmel çizmek zorunda değilsiniz ancak fikri, duyguyu ya da olayın akışı mükemmel aktarmak zorundasınız. Başarılı eserlerin sırrı bu. Ben de bu konuda çalışıyorum ve hala pek çok eksiğim var.' cümlesi ile sözlerini noktaladı.


Comments


bottom of page