top of page
Yazarın fotoğrafıFantastik Cadde

2019’un En İyi 10 Çizgi & Grafik Romanı!

2019, uyarlamalar kadar çizgi romanların kendisi için de zengin ve kalitesi yüksek bir yıl oldu. Biz de bu sene içerisinde çıkış yapan en iyi 10 çizgi ve grafik romanı bu sırasız ve subjektif listede bir araya getirdik!


Invisible Kingdom


Yetenekli sanatçı Christian Ward‘un canlı ve ferah sanat yönetimini yansıttığı eserde Ms. Marvel’ın yaratıcısı G. Willow Wilson kapitalizmden ön yargıya, aile yapısından toplumun din anlayışına kadar birçok temayı, adeta Ursula K. Le Guin’in hayal gücü ile şekillenen bu görünmez uzay krallığında işliyor.

Superman’s Pal Jimmy Olsen

Jimmy Olsen, çizgi roman tarihinin en özgün karakterlerinden bir tanesi. Süper güçleri olmayan bir yan karakter olarak, DC Comics’in usta-çırak geleneğini takip etmiyor fakat 50’li yıllardan bu yana kendi adına yazılan çizgi roman serilerine sahip olmasıyla ayakları üstünde en iyi duran yan karakter belki de. Bu sebeple, Mister Miracle’ın ardından DC Comics’in yeni maksi serisinin Jimmy Olsen olması hiç şaşırtıcı değil. Brian Michael Bendis’in Action Comics ile başlattığı, yan seriler ile genişlettiği Metropolis mitosu, belirli noktalarda geçmişe saygı duruşunda bulunurken yeni ve cesur kararlar almaktan da kaçınmıyor. ‘Golden Age’ temasını günümüze uyarlayan başarılı yazar Matt Fraction ile çizer Steve Lieber ikilisinin elinde Jimmy Olsen, bu iki pencereye de kusur bir şekilde uyum sağlıyor.


Spider-Man: Life Story

Marvel Comics’in en ikonik karakterlerinden Spider-Man, yazar Chip Zdarsky‘nin ellerinde bir iç yolculuğa çıkıyor. Her sayıda 57 senelik zengin Spider-Man tarihinin ilgi çekici bir noktasına keşfe çıktığımız bu dramatik yolculukta Peter Parker’ın sevdiklerine, düşmanlarına, iyi ve kötü anılarına tanık oluyoruz. Çizgi roman sektörünün usta sanatçılarından Mark Bagley‘in çizdiği 6 sayılık bu mini seri, son yılların en özgün eserlerinden.



Dial H for Hero

DC Comics’in yeterince hakkı verilmeyen kuşağından bir eser. Green Lanterns serisinde bize Jessica Cruz’u sevdiren Sam Humphries ve çizer Joseph A Quinones Jr. karşımıza günlerce içine düşeceğimiz bir seri sunuyor. Eğer Doom Patrol’un absürt mizahını seven ama “o kadar da kafa karşıklığına gelemiyorum” diyen biriyseniz, Dial H for Hero sizlik.


Something is Killing the Children

Something is Killing the Children, korku janrasında James Tynion IV’in çizgi roman sektöründe yer aldığı konumda duruyor: Görkemli değil ama istikrarlı şekilde başarılı. Tynion, New 52 döneminde Scott Snyder’ın öğrencisi olarak ismini duyurduktan hemen sonra Batman & Robin, Batman Eternal gibi Batfamily üzerinde şekillenen, dönemin iyi yazılmış eserlerinden ikisini kaleme aldı ve hikayesini Detective Comics ile tamamladı.


Aktif olarak yazdığı Justice League Dark’ın ardından yine korku türünde bir eser veren Tynion’ın Something is Killing the Children adlı çizgi romanını Jeff Lemire’in Gideon Falls’u ile karşılaştırmaya son verdiğimde ne kadar değerli olduğunu anladım çünkü Tynion, Lemire ve King gibi büyük adımlarla ve hedeflerle yola çıkan bir isim değil. İllüstratör Werther Dell’Edera‘nın sanatındaki manga teknikleri de yazarın, BOOM! Studios ortaklığıyla yayınladığı ilk yaratıcı bazlı bağımsız eserini okuyan herkesi şaşırtmayı başarıyor.


House of X & Powers of X

Jonathan Hickman’ın artık gelmiş geçmiş en iyi çizgi roman yazarları arasında adının anılmaması için hiçbir neden kalmadı. Yazar, bizim Reed Richards üçlemesi olarak adlandırdığımız Fantastic Four, New Avengers ve Secret Wars’u kaleme aldı ve milenyumun en iyi uzun soluklu serilerinden birini ortaya koyarak kalitesini kanıtladı.


Hickman, 2017-2018 yılları arasında X-Men: Gold, Blue ve Red çizgi romanları ile belini doğrultan X-Men markasının tam kontrolünü devraldı ve paramparça olmuş evreni House X & Power of X başlığı altında yeniden inşa ederek büyük hikayesinin tohumlarını attı. Son dönemlerde Marvel tarafından ötekileştirilen X-Men ismini özgün bir fikir ve orijinal bir metodla satış rekorları kırarak ayağa kaldırışı Jonathan Hickman’ın yıla damga vurmasını sağlıyor. Uzun yıllar sonra X-Men başlığına taze bir görsel kimlik kazandıran sanatçı Pepe Larraz da bu başarıda en az Hickman kadar pay sahibi. Henüz bu 2 seriyi okumadıysanız, mutant dünyasının değişen geleceğine dair çok şey kaçırıyorsunuz.

Once & Future

BOOM! Studios’tan kesinlikle kaçırmamanız gereken bir çizgi roman serisi. Ödüllü yazar Kieron Gillan ve yükselen yıldızıyla çizer Dan Mora var, daha ne olsun?! Hikaye, emekliye ayrılmış bir canavar avcısı olan Bridgette McGuire ve onun torunu Duncan’ın kendilerini tarih öncesi efsanelerden gelen bir tehlikenin ortasında bulmalarıyla gelişiyor. Bu yılın en öne çıkan aksiyon çizgi romanı olan Once & Future, Britanya mitolojisine farklı bir bakış açısı getiriyor.


Die


90’ların ikonik aksiyon filmi Jumanji’yi gotik bir tema içerisinde hayal edin çünkü yazar Kieron Gillen, eserini tam olarak bu şekilde tarif ediyor. The Wicked + The Divine’ın yazarı olarak Image Comics’in en güçlü isimlerinden biri olan Gillen’a sevilen sanatçı Stephanie Hans eşlik ediyor. Korku eseri IT ve ilk Jumanji filminin Gillen’ın yaratıcılığı ile buluştuğu bir çizgi roman serisini okumak büyüleyici bir deneyim. Die, aynı zamanda Stephanie Hans’ın ilk devamlı serisi olma özelliğini taşıyor.


Frogcatchers

Ürettiği çizgi romanlar ile New York Times’ın çok satanlar listesini sık sık ziyaret eden yazar Jeff Lemire, 2012 çıkışlı grafik romanı Underwater Welder’a bu dramatik öykü ile selam çakıyor. Sürreal bir anlatıma sahip olan Frogcatchers, hafızasını kaybetmiş bir şekilde uyanan iki kişinin bir kurbağanın peşinden giderek sordukları sorulara odaklanıyor. Bağımsız eserlerinde çizimleri de kendisi yapan Lemire, bu iki farklı neslin yolculuğunu zengin görsel kompozisyonları eşliğinde anlatıyor. Frogcatchers, klasik Lemire’in insan ilişkilerine dair yaptığı yeni ve dramatik bir yorum.


Waves


Fransız yazar Ingrid Chabbert’ın kendi tecrübelerinden yola çıkarak kaleme aldığı Waves, eşcinsel bir çiftin ölü doğan bebeklerinin ardından yaşadığı psikolojik süreci anlatıyor. Hayal kırıklıkları, beklentiler ve sevgiye duyulan ihtiyaç gibi samimi duygular, sanatçı Carole Maurel‘in yetenekli ellerinde sembolizmle iç içe geçen doğal bir forma kavuşuyor. 100 sayfadan oluşan Waves, her sayfasında okuyucusuna sarılan bir grafik roman.


Comments


bottom of page